Bacaan Kencing Manis Menurun

Lebih 4 JUTA penduduk Malaysia ada KENCING MANIS.
APA PUNCA KENCING MANIS?

Menurut sumber rasmi Kementerian Kesihatan, faktor-faktor risiko kencing manis atau diabetes adalah seperti berikut:

­čĹëBerlebihan berat badan / kegemukan.
­čĹëTidak bersenam dan gaya hidup tidak aktif.
­čĹëPemakanan- pengambilan makanan tinggi lemak dan kurang serat.
­čĹëKeturunan- diabetes mempunyai perkaitan yang kuat dalam keluarga.
­čĹëPeningkatan umur. risiko mendapat diabetes.

TANDA KENCING MANIS´╗┐

Berikut disenaraikan 5 gejala atau tanda awal penyakit kencing manis yang utama yang boleh anda perhatikan pada diri dan juga kepada ahli keluarga agar langkah awal dapat diambil samada dengan mendapatkan nasihat doktor pakar atau dengan mengawal pemakanan.

1. KERAP DAHAGA DAN KERAP KENCING PADA WAKTU MALAM´╗┐

Tanda kencing manis yang paling biasa ialah selalu rasa haus. Apabila waktu malam pula, selalu ke tandas untuk kencing.

Lebihan glukosa dalam saluran darah membuatkan buah pinggang bekerja lebih keras untuk memprosesnya. Ini menyebabkan seseorang menjadi kerap membuang air kecil pada waktu malam. Apabila air banyak hilang anda akan menjadi lebih dahaga. Itulah antara petanda badan anda sedang cuba menggantikan air yang telah hilang.

2. BERAT BADAN MENYUSUT DENGAN DRASTIK´╗┐

Pelik atau tidak? Makan macam biasa, tetapi berat badan menurun? Inilah antara tanda kencing manis.

Bagi sesetengah orang, kehilangan berat badan secara drastik dalam masa yang singkat mungkin menggembirakan mereka. Tetapi awas kerana ia mungkin salah satu tanda anda menghidap kencing manis kerana disebabkan oleh kegagalan badan untuk memproses glukosa sebagai tenaga yang menyebabkan ia mula memecahkan otot dan lemak untuk menghasilkan tenaga.

3. JARAK PENGLIHATAN MENURUN

Jangan ingat tidak nampak itu disebabkan rabun. Antara tanda kencing manis yang orang selalu abaikan ialah tidak dapat melihat dengan jelas.

Kandungan gula dalam darah yang tinggi boleh menyebabkan perubahan pada bentuk kanta dan mata yang seterusnya mengakibatkan seseorang mengalami kabur penglihatan. Seseorang itu mungkin juga akan buta sekiranya ianya dibiarkan untuk tempoh yang panjang.

4. SERING KEBAS PADA TANGAN DAN KAKI´╗┐

Antara tanda kencing manis yang lain ialah selalu rasa kebas. Ia disebabkan oleh kerosakan pada sistem saraf atau pembuluh darah yang menyebabkan seseorang mengalami kesemutan, kebas atau bengkak pada tangan dan kaki. Ini kerana darah tidak lagi sampai pada hujung saraf anggota badan.

5. LUKA YANG LAMBAT SEMBUH´╗┐

Ini tanda kencing manis yang paling menakutkan. Selalu orang kata, sampai boleh kena ÔÇťPotong kaki!ÔÇŁ.

Sistem saluran darah yang rosak kerana gula berlebihan juga turut memberikan kesan kepada penyembuhan luka kerana darah tidak dapat disampaikan kepada anggota-anggota badan. Pesakit juga mungkin tidak akan merasai sakit akan luka yang dialami.

Paling menakutkan apabila luka-luka ini menjadi semakin teruk dan membusuk di mana hanya dengan memotong anggota badan tersebut merupakan jalan untuk menyembuhkannya.

Amalkan gaya hidup sihat dan jaga pemakanan sihat boleh mencegah.

Selain itu, anda juga boleh mengambil produk Forever Living yang disyorkan untuk pesakit kencing manis. Produk-produk ini berasaskan Aloe Vera daripada spesis terbaik. Seperti yang kita semua maklum, Aloe Vera mempunyai banyak khasit yang diperlukan badan.

Set Kencing Manis Forever Living

  • Aloe Vera Gel – melawaskan usus yang sihat, detoks, penyembuhan luka dalaman & antioksidan yang baik.
  • Arctic Sea – cuci salur darah & melancarkan perjalanan darah yang membawa zat-zat keseluruh tubuh.
  • Bee Propolis – antibiotik semulajadi dan dapat membunuh kuman serta menjadikan bahagian badan dan persekitarannya disterilkan @ dinyah-kuman secara semulajadi.

Testimoni Pengguna

Inginkan Maklumat Lanjut?
Hubungi (NIZAM) di talian 010-521 9698 atau Whatsapp

This image has an empty alt attribute; its file name is wa-1.jpg